MINERÁLY A ZDRAVIE

 

Stručný prehľad niektorých minerálnych látok a ich vplyv na vaše zdravie. Minerály si naše telo nedokáže vytvoriť samo a preto je odkázané na ich dodávanie stravou. Podľa celkového množstva v tele sa minerálne látky delia na makroprvky a stopové prvky.
Ako makroprvky sa označujú minerálne látky, ktorých sa v tele ukladá viac než 50 mg/kg telesnej hmotnosti. K makroprvkom patrí vápnik, chlór, draslík, horčík, sodík, fosfor a síra

Stopové prvky sa vyskytujú v koncentrácii nižšej než 50 mg/kg telesnej hmotnosti (výnimkou je železo). K stopovým prvkom patrí chróm, železo, fluorid, jód (jodid), kobalt, meď, mangán, molybdén, nikel, selén a zinok.

 

Vápnik (kalcium, Ca)

Význam:

  • Uľahčuje prenos nervových vzruchov
  • Hlavný zásadotvorný minerál
  • Pomáha pri vstrebávaní železa
  • Pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny
  • Znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu a jeho dostatok zabraňuje vzniku svalovým kŕčov (vo vyváženom pomere s horčíkom)
  • Ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, aktivuje a potláča sekréciu niektorých hormónov a enzýmov
  • Ovplyvňujú nervovo - svalovú dráždivosť, podieľa sa na svalovej kontrakcii, udržuje selektívnu priepustnosť membrán
  • potrebný pre rast a tvorbu kostí a zubov
  • pomáha živinám pri prestupe cez bunkové membrány
  • potrebný na tvorbu hormónov regulujúcich trávenie
  • potrebný na prenos informácií nervovými bunkami
  • chráni pred bolesťami kĺbov, reumatickými zápalmi kĺbov, zmenami kostí, zlomeninami
  • ukľudňuje nervy, chráni pred nespavosťou, nervozitou, necitlivosťou horných a dolných končatín, pred stratou pamäti, depresiami, podráždenosťou a inými duševnými poruchami

Vápnik je najviac zastúpeným minerálom v tele. Organizmus dospelého človeka obsahuje viac ako 1 kg vápnika. Z toho až 99% je viazaných v kostiach a zuboch. Len malé množstvo vápnika sa v organizme nachádza vo voľnej ionizovanej forme Ca2+. Tieto ióny sú dôležité pre reguláciu mnohých fyziologických dejov.

Príznaky pri prebytku: obličkové kamene (vysoký príjem neorganického vápnika, napr. z minerálnych vôd), arytmia srdca a zvyšuje sa krvný tlak.

Príznaky pri nedostatku: abnormálny stav kostí – osteoporóza u dospelých, krivica u detí, poruchy srdečného rytmu, kŕče, únava, zvýšená kazivosť zubov, svalové bolesti, poruchy kože, strata pigmentu, poruchy nervových vzruchov a zrážanlivosti krvi, srdcové poruchy.

Zdroje: Cal-Mag, mak (1,4%), sezamové semiačka (cca 1%), mandle, všetka zelenina, losos...

Odporúčaná denná dávka: do 1200 mg pre ľudí do 25 rokov a 800 mg pre ľudí nad 25 rokov. Počas liečenia civilizačných chorôb krátkodobo zvýšiť príjem na cca 1500 - 2000 mg.

 

Horčík (magnézium, Mg)

 Význam:

  • Aktivuje v bunkách asi 300 rôznych druhov enzýmov
  • Priaznivo ovplyvňuje srdcovú činnosť a zúčastňuje sa na nervovo-svalovej dráždivosti svalstva
  • Uvoľňuje napätie – je známy ako antistresový minerál
  • Významnú úlohu zohráva pri spracovaní cukrov, tukov a bielkovín v ľudskom tele a je potrebný pri proteosyntéze (vzniku bielkovín). 
  • Zabraňuje ukladaniu vápniku v obličkách a vzniku kameňov 
  • Podieľa sa na lepšom využití vitamínov C a E
  • podieľa sa na mineralizácii kostí, tvorbe okostnice a zubov, skloviny zubov
  • významný pre tvorbu nechtov, vlasov a pokožky
  • prispieva k správnej funkcii prostaty
  • posilňuje pri zlom trávení

Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov a vzhľadom na menované vlastnosti sa mu pripisuje veľký význam. Jeho nedostatok sa prejaví v zhoršení zdravia a to v mnohých ohľadoch. V priemernom ľudskom tele 70 kg vážiaceho človeka sa nachádza asi 30g tejto látky. Väčšina jeho zásob je však viazaná spolu s vápnikom v kostiach, odkiaľ sa v prípade potreby môže uvoľniť.

 

Príznaky pri nadbytku: Nadbytok pôsobí utlmujúco na centrálnu nervovú sústavu a v extrémnych (menej pravdepodobných) prípadoch môže zapríčiniť zlyhanie obličiek.

Príznaky pri nedostatku: arytmia srdca, infarkt, dochádza k narušeniu funkcií obličiek, štítnej a prištítnej žľazy. Časté sú migrény, podráždenosť, únava, vypadávanie vlasov, zvýšená kazivosť zubov a lámanie nechtov. Pri dlhodobom nedostatku horčíka dochádza k zvýšeniu výskytu karcinogénov. Najviac sú nedostatkom horčíka ohrozený najmä ľudia konzumujúci veľa mliečnych výrobkov, ženy užívajúce antikoncepciu a alkoholici.

 Zdroje: Horčík sa nachádza takmer výlučne v rastlinnej potrave, dobrými zdrojmi sú pšeničné klíčky, pšeničné otruby, orechy - mandle, paraorechy, sezamové semená, vlašské orechy, pivovarnícke droždie, morská soľ.

Odporúčaná denná dávka: 300 až 350 mg.

Sodík (natrium, Na)

Význam:

  • Rovnako ako draslík, tak aj sodík sa podieľa pri zachovávaní rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v organizme
  • Plní významnú úlohu pri prenose vzruchov vo svaloch a nervoch a pri látkovej premene
  • Udržuje osmotický tlak v tkanivách
  • Podieľa sa pri prenose nervových vzruchov
  • Stimuluje činnosť obličiek a zabraňuje tvorbe kameňov
  • chráni proti nervovým poruchám vrátane stresov a epilepsie
  • povzbudzuje potenie a vynášanie solí na povrch pokožky a tým chráni pokožku pred mikróbmi a úpalom
  • pomocou enzýmov reguluje nutné chemické procesy a napomáha tráveniu

 V potrave sa nachádza hlavne v kuchynskej soli, v údeninách, v syroch, v chlebe, v pečive, v červenej repe, v mrkve a sóde bicarbóne. Odporúčaná denná dávka je od 500 do 5000 mg. Keďže ľudia veľa solia, a množstvo potravinárskych výrobkov je dosoľovaných, populácia netrpí nedostatkom sodíka. Ten je veľmi vzácny a prejavuje sa nadmerným potením, dehydratáciu a smädom, plynatosťou, stratou hmotnosti a svalov, pocitom únavy a bolesťami hlavy. Pri nadbytku stúpa krvný tlak, dochádza k opuchom nôh spôsobených zadržiavaním vody a ku závratom. Súčasná priemerná spotreba soli je 12 g na deň. Zo zdravotného hľadiska je táto spotreba príliš vysoká. Jednorazová toxická dávka NaCl pre človeka je 200 - 280 g.

 

Draslík (kálium, K)

Význam:

  • Plní významnú úlohu prenosu vzruchov vo svaloch a nervoch a pri látkovej premene
  • Uplatňuje sa pri metabolizme sacharidov, pri transporte glykogénu
  • Stimuluje vylučovanie inzulínu a pomáha pri premene glukózy na glykogén
  • Uplatňuje sa pri zachovávaní rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v organizme
  • ovplyvňuje osmotický tlak a hospodárenie s vodou
  • Zabezpečuje odstraňovanie odpadových látok z tela
  • štartuje srdcový sťah a reguluje srdcový tep a tlak.
  • je prirodzeným diuretikom, ktoré pomáha pri odstraňovaní škodlivých látok z tela
  • pomáha pri prevencii chorôb srdca a mozgových príhod
  • znižuje krvný tlak
  • podporuje prísun kyslíka do mozgu
  • napomáha pri zvyšovaní fyzickej výkonnosti

Príznaky pri nadbytku: Predávkovanie draslíkom je možné vtedy, keď príliš namáhané obličky už nevylučujú draslík. Prejavy: narušenie činnosti nervov a srdca, svalové kŕče, nedostatočná činnosť obličiek a nadobličiek, narušenie hormonálnej činnosti obličiek a nadobličiek, zadržovanie draslíka v tele, čo môže viesť k smrteľným poruchám. Akútna otrava draslíkom sa prejavuje šumením v ušiach, halucináciami a zmätenosťou.

Príznaky pri nedostatku: Vysoký krvný tlak, nepravidelná srdcová činnosť, nervozita, suchá pokožka, akné, mrazenie, porucha rozoznávania, zápcha a hnačky, zníženie reflexnej funkcie, edémy, neustály smäd, neznášanlivosť voči glukóze, poruchy rastu, vysoká hladina cholesterolu, nespavosť, svalová únava a slabosť, zvracanie, bolesti hlavy, dýchacie ťažkosti, zadržovanie soli v tele a reumatizmus.

Vhodné zdroje: ryby, strukoviny, zemiaky, surová zelenina a ovocie, slnečnicové semená, lieskové orechy.

Odporúčaná denná dávka: 2000 až 4000 mg. Pre deti sa odporúča do 2000 mg.

 

Fosfor (P)

Význam:

  • Je súčasťou cervených krviniek a je dôležitý pre transport energie
  • Udržuje pH krvi (rovnováhu medzi kyselinami a zásadami v tele)
  • Urýchľuje zrážanie krvi
  • Je nevyhnutný pri syntéze fosfolipidov
  • Priaznivo ovplyvňuje kvalitu kostí a zubov
  • Regeneračný účinok na ľudský organizmus
  • Nevyhnutný pre telesný rast a správne fungovanie nervov
  • je zložkou ATP (kyseliny adenosintrifosforečnej), bez ktorej by neexistovala činnosť svalov, ani telesné teplo, vnímanie a rast
  • udržiava pH prostredia v krvi a buniek, zabezpečuje reaktívnosť rôznych enzýmov
  • podporuje využitie vitamínov

Fosfor je súčasťou každej bunky a je minerálnou látkou s druhým najväčším zastúpením v ľudskom tele. Pre zlepšenie vstrebávania pomáha vitamín D. Naopak využitiu fosforu bráni cukor, ktorý narúša rovnováhu medzi ním a vápnikom. Jeho vhodným zdrojom sú zemiaky, vajcia (žĺtok), obilniny a ryby.

Príznaky pri nadbytku: spomalenie absorbcie vápnika.

Príznaky pri nedostatku: pocit únavy, oslabenie kostí, zubov a krvácanie z ďasien.

Vhodné zdroje: zemiaky, celozrnné obiloviny a ryby.

Odporúčaná denná dávka je približne 800 až 1200 mg.

 

Chlór (Cl)

Význam:

  • Udržuje pH krvi (rovnováhu medzi kyselinami a zásadami v tele)
  • Udržuje osmotický tlak
  • Podporuje činnosť pečene a zúčastňuje sa pri odstraňovaní škodlivých látok z tela
  • Je zložkou kyseliny chlorovodíkovej, ktorá sa tvorí v žalúdku a je potrebná na trávenie, rozpúšťanie živín a pri ničení škodlivých mikroorganizmov

Ľudské telo obsahuje len asi 105 g tejto látky. Nachádza sa hlavne v krvi, ale aj v iných tekutinách.

Príznaky pri prebytku: Zvýšený krvný tlak, zvýšenie kyslosti žalúdočných štiav, ktoré môže vyústiť až do žalúdočných vredov.

Príznaky pri nedostatku: Vypadávanie vlasov a zubov, svalové kŕče, bolesti hlavy, poruchy krvného obehu, poruchy acidobázickej rovnováhy a poruchy trávenia.

Zdroj: Najmä kuchynská soľ

Odporúčaná denná dávka: Od 1700 do 5000 mg

 

Síra (S)

Význam:

  • Síra sa podieľa na stavbe tkanív, dodáva vlasom ich lesklosť a prispieva k zdraviu nechtov a pokožky
  • zabraňuje vzniku vyrážok, ekzémov a podobne
  • pomáha v pečeni pri sekrécií žlče
  • je dôležitá pri tvorbe kolagénu (najviac zastúpená bielkovina v ľudskom tele)
  • lieči reumatizmus
  • podporuje dezinfekciu krvi
  • zvyšuje odolnosť organizmu voči baktériám
  • chráni pred radiáciou a znečisteným životným prostredím
  • spomaľuje starnutie
  • chráni pred tehotenskými otravami
  • je potrebná pri tvorbe nukleových kyselín

Príznaky pri nadbytku: poruchy až otravy, preto treba pri dávkovaní postupovať obozretne. To platí najmä pre potraviny konzervované siričitanmi, ktoré vyvolávajú alergie a iné poruchy.

Príznaky pri nedostatku: tvorba kožných ochorení ako sú akné, zápaly, psoriáza, ekzémy, poškodené vlasy, lámavé nechty, tráviace poruchy, zníženie odolnosti voči chorobám a škodlivinám. Nedostatok síry spôsobuje aj viaceré duševné poruchy a zaostávanie mentálneho vývoja detí.

Vhodné zdroje: cesnak, cibuľa, ovos, brokolica, mandle, pšeničné klíčky, fazuľka, hrášok, chren, kaleráb, kapusta biela, červená, karfiol, kel, pažítka, petržlenová vňať, reďkovka, špargľa, špenát, zelerová vňať, zemiaky.

Odporúčaná denná dávka: cca 1000 mg.

 

Vanád (V)

Význam:

  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a najmä pred cukrovkou
  • možno ho využiť spolu s chrómom pri liečbe cukrovky, ale treba ich brať každý v inú dobu
  • vplýva na plodnosť mužov i žien
  • zabraňuje zvýšenej tvorbe a hromadeniu cholesterolu v krvnom sére

Vanád je nutný pre bunkový metabolizmus a pre stavbu kostí a zubov. Pôsobí proti vzniku cukrovky. Vanád sám o sebe môže pomôcť znížiť užívanie inzulínu v priebehu 4 až 6 mesiacov užívania tohto prvku.

Príznaky pri prebytku: astma, zápal pľúc a rôzne kožné ekzémy.

Príznaky pri nedostatku: kardiovaskulárne ochorenia, poruchy funkcií obličiek, môže sa podieľať na neplodnosti mužov a žien. Je jednou z príčin úmrtnosti detí. Súčasne je nedostatok vanádu príčinou vzniku cukrovky u ľudí, ale aj u zvierat.

Vhodné zdroje: ryby, kvalitné rastlinné oleje, celozrnné potraviny, otruby, fazuľa, kôpor a iné druhy zeleniny, prevažne tie, ktoré sú vhodné na liečenie cukrovky. Vanád sa ťažko vstrebáva. Najviac vanádu obsahujú: jablká, hrušky, slivky, kapusta biela, cesnak, černice, mrkva, reďkovka.

Odporúčaná denná dávka: 100 až 300 mcg

 

Nikel (Ni)

Význam:

  • nikel podporuje vstrebávanie a pôsobenie železa a chráni pred anémiou
  • podporuje metabolizmus cukrov a podporuje liečenie cukrovky II. typu
  • aktivizuje mnohé enzýmy podieľajúce sa na metabolizme sacharidov a energetickom hospodárení.
  • podporuje funkciu viacerých hormónov, medzi nimi aj inzulínu

Príznaky pri prebytku: Otrava niklom nebola zaznamenaná. Častá je precitlivelosť organizmu na niklové predmety, šperky, poniklované predmety, papier a látky obsahujúce nikel.

Príznaky pri nedostatku: Nedostatok niklu sa prejavuje len nepriamo, a to tým, že sa pri ňom nedostatočne vstrebáva železo.

Vhodné zdroje: hrach, proso, pohánka, ovos, ovsené vločky, klíčky, cestoviny, otruby a zelené časti rastlín, cesnak, kel hlávkový, kej kučeravý a ružičkový, kapusta biela, jablko a iné plodiny.

Odporúčaná denná dávka: 100 až 500 mcg.

 

Kobalt (Co)

Význam:

  • je zložkou vitamínu B12, má tak pozitívny vplyv na tvorbu červených krviniek a množenie buniek, ich raste a dospievaní
  • podporuje vstrebávanie železa, jódu, syntézu DNA a cholínu
  • podporuje príjem jódu v štítnej žľaze

Príznaky pri prebytku: dávka nad 1 mg denne na 1 kg telesnej hmotnosti môže byť toxická a môže zapríčiniť poškodenie srdcového svalu vrátane infarktu, zníženie činnosti štítnej žľazy a tvorbu strumy. K predávkovaniu môže dôjsť pri používaní potravín s kobaltovými prísadami, napríklad kobalt sa dodáva do piva kvôli zvyšovaniu penivosti. Už pri dennej dávke 500 mg sa môže dostaviť zvracanie a hnačka. Pri dlhodobo zvýšenom príjme môže dôjsť k tvorbe rakovinových nádorov. Pri vysokých dávkach sa znižuje účinnosť vápnika v organizme, v dôsledku čoho dochádza k ťažkému poškodeniu svalov, najmä srdcovej svaloviny, a k oslabeniu činnosti srdca.

Príznaky pri nedostatku: Ako vitamín B12.

Vhodné zdroje: v (mcg/100mg): pšeničný chlieb (2), ovsené vločky (8,5), zemiaky (1,3), ryby (1), vlašské orechy (9,5).

Odporúčaná denná dávka: 5 až 10 mcg.

 

Germánium (Ge)

Význam:

  • obohacuje organizmus o kyslík
  • chráni pred srdcovými chorobami
  • chráni pred zeleným a sivým zákalom
  • podporuje tvorbu interferónov, cytokínov a iných zložiek
  • posilňuje imunitný systém
  • používa sa pri liečbe rakoviny a reumatickej artritídy
  • používa sa pri liečení autoimunitných ochorení ako skleróza multiplex

Príznaky pri prebytku: Populácia trpí nedostatkom, málo vyskytujúci sa prvok.

Príznaky pri nedostatku: zvýšená náchylnosť voči degeneratívnym chorobám a urýchlenie starnutia. Vplyv germánia na zdravie človeka nebol exaktne skúmaný.

Vhodné zdroje: cesnak, cibuľa.

Odporúčaná denná dávka: cca 5 mg

 

Bór (B)

Význam:

  • je dôležitý pre zdravý vývoj kostí, metabolizmus vápnika, fosforu a horčíka
  • zvyšuje svalovú energiu
  • podporuje funkciu mozgu a nervové reakcie, tým priaznivo ovplyvňuje aj duševnú činnosť
  • chráni pred stresom a prispieva k zdravému vývoju osobnosti
  • v staršom veku chráni pred osteoporózou, ubúdaním svalstva, prejavmi rôznych foriem demencie, duševnej znalosti a znížením kvality života
  • účinný je aj pri liečbe artritídy a iných kostných chorôb
  • zabraňuje vápniku unikať do krvi a chráni tak kosti pred odvápnením
  • pomáha udržiavať hladinu testosterónu u mužov a estrogénu u žien

Príznaky pri prebytku: Červené vyrážky, zaťaženie žalúdka, prípadne hnačky. Po troch dňoch, pri znížení príjmu potravy s vysokým obsahom bóru, príznaky miznú. Prebytok bóru môže byť toxický a smrteľné dávky bóru, napr vo forme kyseliny trihydrogénbóritej, sú pre deti 3-6g, pre dospelých 15-20g. Prejavuje sa to červenými vyrážkami, zvracaním, hnačkami, spomaleným krvným obehom a šokom s následnou kómou.

Príznaky pri nedostatku: Nedostatok bóru sa vyskytuje u ľudí s prevažne mäsitou stravou, pretože mäso a mäsité produkty ho neobsahujú. Pri nedostatku bóru stráca telo schopnosť udržať vápnik v kostiach a tie sa začnú odvápňovať.

Vhodné zdroje: Broskyne (7 mg/100g), uhorky (1,85 mg/100g), cvikla (1,14mg/100g), reďkovka (1,1 mg/100g), zeler (1mg/100g). Vysoký obsah je aj v celozrnných výrobkoch.

Odporúčaná denná dávka: cca 5 mg.

 

Chróm (Cr)

Význam:

  • usmerňuje metabolizmus glukózy a syntézu mastných kyselín, cholesterolu a bielkovín
  • posilňuje účinnosť inzulínu, udržuje stabilnú hladinu krvného cukru
  • je nápomocný pri liečení cukrovky a hypoglykémie
  • pôsobí adaptogénne, proti degeneratívnym chorobám a starnutiu
  • redukuje vysoký tlak, znižuje hladinu zlého a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu
  • znižuje hladinu triglyceridov v krvi a tým chráni pred aterosklerózou a ostatnými srdcovo-cievnymi chorobami
  • je potrebný pri štiepení bielkovín a ich využívaní pri syntéze bielkovinových štruktúr
  • chráni pred depresiami a únavou, najmä ak sa prijíma ako pikolinát chrómu alebo polynikotinát chrómu

V ľudskom tele sa nachádzajú asi 3 až 10 mg chrómu. Napriek tomuto nepatrnému množstvu je pre telo značne dôležitý. Podobne ako inzulín má schopnosť regulovať hladinu krvného cukru. V prípade, že telu chýba tento stopový prvok, nastáva podobná situácia ako pri nedostatku inzulínu. Je súčasťou tzv. glukózového tolerančného faktoru – GTF, čo znamená schopnosť organizmu vyrovnať sa so zvýšeným príjmom cukrov. Pri dlhodobom nedostatku chrómu tak môže vzniknúť diabetes II. stupňa. Chróm významne ovplyvňuje citlivosť a využiteľnosť inzulínu.

Príznaky pri prebytku: Nadbytok chrómu (anorganického) môže spôsobiť otravy, ktoré končia zápalmi kože, žalúdočnými vredmi a ochorením pečene a obličiek. Ďalej dochádza ku kolapsom krvného obehu, hnačkám, krvavému zvracaniu a prudkým bolestiam. Bez pomoci lekára môže dôjsť k rozpadu červených krviniek a k ťažkému poškodeniu obličiek. K takýmto stavom dochádza len pri úniku anorganického chrómu do zdrojov pitnej vody.

Príznaky pri nedostatku: Úzkostné stavy, únava, neznášanlivosť, problémy s glukózou. Ďalej môže dôjsť k nevyrovnanému metabolizmu aminokyselín, spomaleniu rastu a zvýšeniu možnosti obezity.

Vhodné zdroje (hodnoty sú v mcg/100g): celozrnný chlieb (49), lieskovce (32), červená repa (22), cesnak (23), cibuľa (15), hlávkový šalát (14). Viac chrómu obsahujú aj strukoviny a pivovarnícke droždie (pangamin).

Odporúčaná denná dávka: od 50 do 200 mcg. Ak sa rozhodnete dopĺňať chróm formou výživového doplnku, vyberajte chromium polynikotinát, alebo chromium pikolinát.

 

Kremík (Si)

Význam:

  • kremík je potrebný na tvorbu kostí (spolu so zinkom a meďou ), spojivových tkanív zdravých nechtov, kože, vlasov
  • podporuje zabudovávanie vápnika do kolagénovej matrice v začiatočnej fáze stavby kostí, chráni pred osteoporózou
  • je dôležitý na udržanie pevnosti ciev a hrá hlavnú úlohu pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení, chráni pred lámavosťou drobných ciev a zvyšuje ich pružnosť
  • chráni pred alergiami
  • kyselina kremičitá aktivuje fagocytózu (podobne ako selén), podporuje hojenie rán, lieči zápaly a posilňuje imunitný systém
  • tlmí škodlivý vplyv hliníka a chráni pred Alzheimerovou chorobou
  • chráni pred tvorbou močových kameňov a pred zápalmi močových ciest
  • chráni pred krvácaním pri liečení tuberkulózy pľúc a pri ich zápaloch
  • omladzuje a chráni telové štruktúry pred strnutím

Príznaky pri nedostatku: Spomalenie rastu, vývoja kostí zubnej skloviny, poruchy tvorby kolagénu, kostí, zdravej kože a ciev, pri jeho nedostatku dochádza k osteoporóze, vypadávaniu vlasov, lámavosti nechtov, starnutiu pokožky, artérioskleróze, k zvyšovaniu lámavosti a priepustnosti ciev vrátane vlásočníc, spomaľuje sa hojenie rán a hnisavých ohnísk. Nedostatok kremíka urýchľuje starnutie a zhoršenie kvality života. Nízku hladinu kremíka majú aj ľudia postihnutí tuberkulózou.

Vhodné zdroje: (v mg/100g) cesnak (47), cibuľa (47), paprika (6,7), pažítka (14,3), petržlenová vňať (12), pór (14,4), rajčiny (2,3), šalát (16), špenát (34), uhorky (5,6), banán (7,8), melón cukrový (8,2), ríbezle červené (7,7), ríbezle čierne (4,2), šípky (9,4) a višne (5,1). Najvyšší obsah má ovos - celé zrno, aj ovsené vločky (425), jačmeň, pšenica - celé zrno (8) a žito (9). Obrusovaním pšeničného zrna sa kremík podstatne redukuje.

Odporúčaná denná dávka: deti do 18 rokov 20-30 mg, u dospelých 25-30 mg a u ľudí nad 60 rokov 30-40 mg.

 

Molybdén (Mo)

Význam:

  • zabezpečuje metabolizmus dusíkatých látok, spolu so železom pomáha štiepiť puríny a finálny produkt - kyselinu močovú, odvádza z tela von
  • podporuje tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka červenými krvinkami do všetkýt telových buniek
  • podporuje zabudovávanie vápnika do kostí a zubov, spolu s fluórom sa stará o zubnú sklovinu
  • je účinný antioxidant, chráni pred rakovinou
  • podporuje pohlavnú aktivitu a dlhovekosť
  • chráni pred artritídou, dnou a zubným kazom

Príznaky pri prebytku: Prebytok molybdénu môže spôsobiť prebytok kyseliny močovej a vyvolať príznaky podobné dne. Tento jav molybdénovej toxikózy - molybdenózy - sa nazýva molybdénová dna

Príznaky pri nedostatku: dna, anémia z nedostatku železa, neznášanlivosť alkoholu, kazivosť zubov, znížená ochrana pred otravami, rakovina hltana, nízka pohlavná aktivita mužov, nepravidelná činnosť srdca, neschopnosť produkovať kyselinu močovú, podráždenosť, poruchy ústnej dutiny a ďasien, oslabenie kostného tkaniva.

Vhodné zdroje: (v mcg/100g) Kôpor (8), petržlenová vňať (85), špenát (31), zemiaky (20), celozrnný chlieb (31), kukurica celé zrno (55), ovos (70), pšeničné klíčky (100), ryža hladená (80), fazuľka (43), strukoviny (70), pšeničná múka celozrnná (45). Vyskytuje sa aj v tmavej listovej zelenine.

Odporúčaná denná dávka: 150 mcg.

 

Meď (Cu)

Význam:

  • je nutná na tvorbu kolagénu a elastínu
  • podporuje tvorbu bielych krviniek a zvyšuje odolnosť voči infekčným baktériám
  • je nutná na tvorbu mnohých enzýmov, z ktorých najvýznamnejší je superoxid dismutáza, ktorá patrí k najsilnejším antioxidantom v tele, podporuje využitie medi a zinku a chráni cytoplazmu pred voľnými radikálmi
  • je zodpovedná za sfarbenie pokožky
  • potrebná pre zdravie kĺbov a kostí
  • potrebná pre zdravie mozgu a nervov
  • chráni pred neplodnosťou, osteoporózou a pred rakovinou
  • skrášľuje kožu a vlasy

 

K prebytku dochádza pri pití vodu vedenej medeným potrubím, varením v medených nádobách, fajčením, dýchaním výfukových splodín, používaním niektorých antikoncepčných prípravkov.

Príznaky pri nedostatku: anémia (chudokrvnosť), predčasné šedivenie vlasov, depigmentácia, zhoršuje sa hojenie rán, vyskytuje sa zahnisanie čelných dutín a podporuje zápal prostaty. Pri ďalšom zvyšovaní nedostatku prichádza vypadávanie vlasov, poruchy nervovej sústavy, slabosť, znížená odolnosť voči chorobám, kôrnatenie ciev, hnačky, narušenie rastu, poruchy vývoja nervov, kostí, pľúc a zmena štruktúry tkanív celého organizmu.

Vhodné zdroje: strukoviny, celozrnné obilie, orechy a semená, naklíčené semená, čerstvá zelenina. V týchto produktoch sa obsah medi pohybuje priemerne od 0,2 do 0,8 mg. Meď obsahujú aj morské živočíchy a melasa. Z ovocia meď obsahujú najmä banány a slivky.

Odporúčaná denná dávka: 3 mg.

 

Mangán (Mn)

Význam:

  • je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
  • je nutný na produkciu energie, rast kostí, reprodukciu, rast chrupaviek a synoviálneho mazu
  • chráni pred chudokrvnosťou z nedostatku železa
  • podporuje tvorbu materského mlieka
  • chráni pred vysokou hladinou cholesterolu a vysokým krvným tlakom
  • chráni pred ateriosklerózou, srdcovými chorobami, svalovými kŕčmi a pred zrýchleným tepom
  • chráni pred duševnými chorobami, Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou
  • chráni pred cukrovkou, artritídou
  • podporuje využitie vápnika, fosforu, železa, tionínu a vitamínu E
  • chráni pred osteoporózou, artrózou a kazivosťou zubov
  • s komplexom vitamínov skupiny B pôsobí blahodárne na telesnú sviežosť

Príznaky pri prebytku: Nadbytok mangánu za normálnych okolností nie je možný, pretože jeho prebytok je z tela vylučovaný a telo vstrebe len toľko, koľko potrebuje.

Príznaky pri nedostatku: Ateroskleróza, podráždenosť, kŕče, očné poruchy, poruchy sluchu, srdcové príhody, zvýšenie hladiny cholesterolu, zvýšenie krvného tlaku, straty pamäti, svalové sťahy, poškodenie pankreasu, nadmerné potenie, zrýchlený tep, lámavosť zubov, trasenie, stres, ataxiu a ochorenie prsníkov.

Vhodné zdroje: (v mg na 100 g) zemiaky (2 až 3), múka celozrnná (1 až 8), ryža (5-7), zelenina (0,2-1,5) a orechy (1-5).

Odporúčaná denná dávka: 5 mg.

 

Selén (Se)

Význam:

  • posilňuje imunitný systém
  • ako súčasť enzýmu glutatión peroxydázy, chráni podobne ako vitamín E, organizmus pred voľnými radikálmi
  • chráni organizmus proti slnečnému žiareniu, vírusovým a bakteriálnym infekciám
  • pôsobí proti chemickým alergiám, zlučuje sa s ťažkými kovmi (kadmium, olovo, ortuť) a tým tieto prvky zneškodňuje
  • má protirakovinové účinky
  • zlepšuje funkciu buniek pečene, svalov a týmusu
  • zvyšuje plodnosť
  • zvyšuje účinnosť štítnej žľazy a podporuje zmenu tyroxínu na účinný trijódtyrozín
  • pomáha pri liečení autoimunitných a degeneratívnych chorôb