VITAMÍNY A ZDRAVIE

 

Niektoré základné informácie o vitamínoch. Tieto látky sú skrátka základ vášho zdravia. Ak ich nebudete mať dostatok, žiadna liečba včetne konvenčnej vás NIKDY nevylieči natrvalo.

                    

Vitamín A (retinol)

Význam:

  • Nevyhnutný pri tvorbe a správnej funkcii očného pigmentu.
  • Ako antioxidant pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny.
  • Napomáha pri udržiavaní povrchových buniek orgánov a pokožky.
  • Pozitívny vplyv na imunitný systém.

Vitamín A patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. V rastlinnej potrave prijímame provitamín vitamínu A – betakarotén. Je to látka veľmi podobná vitamínu A a telo je schopné si z nej vyrobiť potrebné „áčko“, podľa aktuálnej potreby tela. V potravinách živočíšneho pôvodu sa nachádza plnohodnotná aktívna forma vitamínu A, nazývaná tiež aj retinol. Betakarotén ako aj retinol nesú so sebou svoje klady a zápory. Prednosťou retinolu je, že ho stačí prijať omnoho menej ako betakarotnénu. Problém však nastáva, ak telo prijíma po dlhší čas nadmerné dávky retinolu, pretože môže dôjsť až k predávkovaniu vitamínom A.

Toxické účinky retinolu sa môžu prejaviť formou únavy, zvracaním, bolesťami hlavy, vyššou lámavosťou kostí, možnosťou poškodenia pečene a vypadávaním vlasov.

Rastlinný betakarotén predstavuje bezpečnejší spôsob, ako dodať telu potrebný vitamín A. Síce ho treba prijať asi šesť krát viac ako retinolu, no nenesie so sebou vážne nežiadúce účinky spôsobené predávkovaním. Telo si z betakaroténu vyrobí len toľko retinolu, koľko naozaj potrebuje. Jediným vedľajším účinkom nadmerného užívania betakaroténu sa môže stať sfarbenie pokožky do žlta. Pri znížení príjmu toto sfarbenie zmizne.

Pri jeho nedostatku môže dôjsť k zhoršeniu videnia za zhoršených svetelných podmienok (šerosleposť). Pri jeho totálnej absencii v potrave môže človek oslepnúť úplne ! Ďalšími príznakmi je zvýšená náchylnosť k infekciám, hnačka, nechuť k jedlu, suchá a šupinatá pokožka, zastavenie rastu a vypadávanie zubov.

Medzi potraviny ktoré sa považujú za významné zdroje „áčka“, resp. betakaroténu patrí mrkva, špenát, sladké zemiaky, olejnaté ryby, a pod. 

Denná odporúčaná dávka sa udáva v tzv. medzinárodných jednotkách - I.U (international unit) a tá je 5000IU.

 

 Vitamín D (calciferol)

Význam:

  • Pomáha riadiť metabolizmus vápnika v tele a normálnu úroveň kalcifikácie kostí, ako aj využitie fosforu telom.
  • D3 pomáha zvyšovať absorpciu vápnika z čreva.
  • Pomáha udržiavať normálnu hladinu vápnika a fosforu v krvi.
  • Pomáha pri absorpcii vápnika zubami.
  • Je veľmi dôležitý pre zdravý vývoj kostí a zubov u detí.
  • Napomáha pri udržiavaní funkcie nervového systému a činnosti srdca.
  • Pomáha v spomalení alebo v zastavení rakovinových ochorení.

Vitamín D patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tuku. Tri hlavné formy (kalciferol – D1, ergokalciferol – D2 a cholekalciferol – D3) predstavujú provitamín, z ktorého v pečeni a obličkách postupne vzniká definitívna účinná forma (hormón) - kalcitriol. Rastliny obsahuju najmä vitamín D2, kým jedlá so zvieracím pôvodom miešane D2 aj D3. Vitamín D3 je oveľa aktívnejší, ako D2. Vitamín D3 vzniká aj v pokožke pomocou slnečného žiarenia. Má protirakovinové účinky a spomaluje vznik nádorov.  Príjem tohto vitamínu treba kontrolovať, pretože vo vyšších dávkach (uvádzajú sa rôzne hodnoty od 1000 až do 4000 iu, čo je zhruba 25 až 100 mcg) užívaných dlhodobo môže byť toxický.

Pri dlhodobom prijímaní toxických dávok vitamínu D dochádza v tele k nadmernému ukladaniu vápnika v mäkkých tkanivách, čím môže dôjsť až k zvápenateniu obličiek a srdca a následnej smrti. Príznaky predávkovania: nadmerný smäd, kovová chuť v ústach.

Odporúčaná denná dávka je 400 i.u. (zhruba 10 mcg) u oboch pohlaví. Táto hodnota samozrejme nie je presná, pretože je potrebné zvážiť konkrétnu ročnú dobu a osobnú potrebu tela každého jednotlivca. Pri prijímaní vitamínu D vo forme doplnkov výživy, by mal byť človek opatrný.

Nedostatok vitamínu D spôsobuje u detí krivicu a u dospelých mäknutie kostí. Na nedostatok sú náchylnejší najmä starší ľudia, pretože ich produkcia kalciferolu zo slnečných lúčov už nie je tak efektívna. Pri nedostatku vitamínu D v tele sa 3,5 násobne zvyšuje výskyt rakoviny prostaty a hrubého čreva.

Najlepším zdrojom vitamínu D3 je slnenie, rybí tuk a tučné ryby. Menej aktívnu formu D2 obsahujú napríklad otruby.

 

Vitamín E (tokoferol)

Význam:

  • silný antioxidant mimoriadne účinný je v kombinácii s vitamínom C a niektorými rastlinnými antioxidantmi.
  • Spomaľuje proces starnutia buniek
  • Prevencia poškodenia membrán buniek, chráni tkanivo kože, očí, pečene, pľúc...
  • Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín - prevencia srdcových príhod
  • Posilňuje účinok inzulínu
  • Pozitívny vplyv na potenciu
  • Prevencia samovoľných potratov
  • Udržuje činnosť vitamínu A
  • Bráni oxidácii niektorých hormónov
  • Prevencia vzniku a rastu nádorov
  • Pomáha pri poruchách menštruácie
  • Pomáha zmierňovať nepríjemné stavy počas menopauzy
  • Bráni oxidácii nenasýtených tukov (napr. rastlinné oleje)
  • Znižuje negatívne účinky chemoterapie

Patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tuku. Vitamín E je skupinou najmenej piatich látok rozpustných v tukoch. Tri hlavné, biologicky účinné formy predstavujú: alfa-, beta- a gama-tokoferol. Ďalšie sú delta-tokoferol a alfa-tokotrienol. Takmer všetky doterajšie štúdie skúmali vplyv a účinok alfa-tokoferolu, ale ukazuje sa, že v prevencii rakoviny je účinnejšia forma gama- (orechy, semená, mlynárenské klíčky, napr.:psenicne-klicky.jpg). Na rozdiel od ostatných vitamínov rozpustných v tukoch nie je vitamín E pre telo vo zvýšenej miere toxický, pretože sa ho pri nadbytku zbavuje.

Pri nízkej hladine vitamínu E v tele, sú nedostatočne chránené membrány buniek a DNA od nebezpečia voľných radikálov. Medzi ďalšie dôsledky nedostatku môže patriť neplodnosť, dlhšie hojenie rán, zvýšený rozpad červených krviniek a zníženie ich počtu.

Dobrými zdrojmi vitamínu E sú za studena lisované oleje - slnečnicový olej, olej z kukuričných klíčkov, olivový olej..., mandle, orechy, pšeničné klíčky atď.

Odporúčaná denná dávka pre zdravého človeka je 8 mg na deň pre ženy a 10 mg pre mužov.

 

Vitamín K (menadiol, fytonadion)

Význam:

  • je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi
  • potrebný k regenerácii kostí a syntéze osteokalcínu
  • pomáha pri trombóze vencovitých ciev
  • podporuje správnu funkciu pečene
  • pôsobí preventívne voči infekcii u detí
  • pôsobí preventívne proti zhubným nádorom
  • podporuje dlhovekosť

Vitamín K je všeobecný názov pre skupinu vitamínov K1, K2, K3, K4 a iných látok. Jeho názov je odvodený od slova koagulácia – zrážanlivosť. Nehromadí sa vo väčšom množstve v žiadnom orgáne, preto je ho potrebné denne doplňovať v potrave. Varenie surovín nespôsobuje jeho straty, ale smaženie, fritovanie a vyprážanie áno.

Pri nadmernom príjme vitamínu K je možná porucha krvného obrazu, precitlivelosť a alergické kožné reakcie.

Nedostatok sa prejavuje spomaleným zrážaním krvi, krvácavosťou z nosa, nedostatkom krvných doštičiek.

Najvýznamnejšími zdrojmi sú: kyslá kapusta, petržlen, brokolica, ružičková kapusta, hlávková kapusta, karfiol, tmavá zelená listová zelenina, ovos, raž, pšenica, fazuľa, zelený čaj, žihľava...

Denná dávka sa pohybuje okolo 210 mcg. Stúpa pri príjme antibiotík.

 

Nasledujú vitamíny rozpustné vo vode:

 

Vitamín C (kyselina askorbová)

Význam:

  • Je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Kolagén sa nachádza predovšetkým v koži, šľachách a vo väzive, ktorých pomáha udržiavať štruktúru a pevnosť. Je taktiež veľmi dôležitý pri hojení rán – napr. po operáciách. Vitamín C je tak prostredníctvom kolagénu zodpovedný za zdravie kostí, zubov, ďasien, väziva a ciev.
  • Spomaľuje proces starnutia - je významným antioxidantom.
  • Je potrebný pre vstrebávanie železa.
  • Je nevyhnutný pre zvýšenie imunity organizmu. Viacerými cestami zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám.
  • Znižuje hladinu krvného cholesterolu a pomáha s jeho premenou na žlčovú kyselinu.
  • Prospieva syntéze neurotransmiterov, biochemických látok zodpovedných za prenos signálu z nervovej bunky na inú nervovú bunku.
  • Prospieva syntéze niektorých steroidných hormónov a karnitínu.
  • Má podiel na metabolizme kyseliny listovej.
  • Vitamín C pomáha v odolnosti proti alergiám a zbavuje telo škodlivých látok. Vylučovanie ťažkých kovov je uskutočňované schopnosťou kyseliny askorbovej viazať niektoré látky a v tejto forme opúšťať telo prirodzenými cestami.

Väčšina zvierat si vitamín C dokáže vyrobiť. Túto schopnosť však človek evolúciou stratil a keďže si naše telo vitamín C nevie skladovať, musíme ho denne prijímať v potrave.

Príznaky nadbytku: Hypervitaminóza nieje známa, veľké dávky vitamínu C dodávané po dlhšiu dobu môžu mať mierny laxatívny účinok, čo niekedy nieje na škodu.

Príznaky nedostatku: Prvé príznaky sú veľmi nešpecifické - malátnosť, zvýšená únavnosť, nechutenstvo, nízka odolnosť voči infekciám. Dlhšie trvajúci nedostatok vitamínu C sa prejavuje krvácavosťou ďasien, stratou zubov, kožnými problémami, prejavujúce sa oslabením a narušením kolagénnych štruktúr a rozsiahlou kapilárnou krvácavosťou.

Zdroje vitamínu C: Všetko ovocie a zelenina.

Odporúčaná denná dávka 60 mg je nedostatočná. Veľa vedcov sa dnes prikláňa k dávkovaniu 2000 až 3000 mg denne pre zdravého človeka. V čase choroby je krátkodobo možné zvýšiť dávkovanie aj na viac ako 20.000 mg.

 

Vitamín B1 (tiamín)

Význam:

  • zabezpečenie dostatku kyslíka, správnej hladiny kyslíka v krvi a dostatočné množstvo energie v organizme uvoľnené pri metabolizme glukózy.
  • posilňovanie centrálneho nervového systému, odstraňuje depresie, posilňuje pamäť, zvyšuje odolnosť voči stresu.
  • podporuje vylučovanie žalúdočných kyselín.
  • zvyšuje rozpustnosť vápnika v žalúdku.
  • chráni pred chorobou beri-beri

Starý názov vitamínu B1 bol aneurín, a to podľa jeho ochrannej funkcie pred zápalmi nervov, aledo neuritídami. Od roku 1960 sa vitamín B1 označuje ako tiamín (thiaminium). Vitamín B1 sa syntetizuje v listoch rastlín.

Pri vyšších dávkach (najmä injekčných), sa môžu vyskytovať bolesti hlavy, kŕče, slabosť, alergie, poruchy srdcového rytmu. Pri použití vitamínu v tabletkách sa vedľajšie účinky nedostavujú.

Pri nedostatku B1 bunky v mozgu - neuróny hromadne odumierajú, čo má pre duševnú činnosť fatálne následky. Zlyháva príjem informácii, ich využívanie, myslenie, tvorba, pamäť, spracovanie a uloženie. Vzniká nebezpečie Alzheimerovej choroby. Vitamín B1 je rýchly, a len čo sa dostane do organizmu, spôsobuje náhly zvrat v myslení, rozhodovaní a iných mentálnych prejavoch. Tiamín je psycholátka.

Dobrými zdrojmi sú najmä povrchové vrstvy obilného zrna (otruby), strukoviny, zelenina.

Odporúča sa 0,6 mg tiamínu na 1000 kcal pochádzajúcich zo sacharidov. To znamená pre dospelého cca 1 - 1,8 mg, čo je podľa najnovších zistení nedostatočné. Spotreba sa zvyšuje pri závažných chorobách, horúčkach, zvýšenej svalovej činnosti, v ťarchavosti a pri dojčení. Predávkovanie nehrozí.

 

Vitamín B2 (riboflavín)

Význam:

  • podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín.
  • podieľa sa na produkcii hormónov nadobličiek.
  • podporuje rast, zdravú kožu, vlasy a nechty.
  • prispieva k udržaniu dobrého zraku.
  • chráni pred poškodením vývoja plodu.
  • posilňuje odolnosť voči kožným plesniam
  • Pomáha pri detoxikácii

Vitamín B2 sa vyskytuje spolu s tiamínom v rastlinách, a teda aj v zelenine.

Príznaky nadbytku: Riboflavín ako jediný z vitamínov B pri vysokých dávkach, napríklad v tabletách môže pôsobiť toxicky. Metabolit citlivý na svetlo môže spôsobiť vznik sivého zákalu oka.

Príznaky pri nedostatku: Nedostatok riboflavíu poškodzuje bunkovú oxidáciu, ktorá zapríčiňuje ochorenie nazývané ariboflavinóza. Príznaky sú: trhliny na perách, zápal rohovky, kožné príznaky, padanie vlasov, nespavosť, citlivosť na svetlo, zlé trávenie, oneskorený rast, pomalé reakcie, zapálený jazyk, páliace oči, rozšírené zreničky..

Zdrojmi B2 sú najmä ovocie, celé zrná (otruby), semená, najmä mandle, zelenina, strukoviny...

Všeobecne sa odporúča sa 1,4 - 2 mg, čo je podľa najnovších zistení veľmi málo. Dospelý človek potrebuje cca 50 mg.

 

Vitamín B3 (niacín, vitamín PP)

Význam:

  • spolu s vitamínom B2 podporuje metabolizmus sacharidov, lipidov, proteínov a aktivuje energiu z potravy.
  • opravuje chybné dedičné informácie.
  • zabezpečuje funkčnosť nervového systému a žalúdočno-črevného traktu.
  • je potrebný pre tvorbu sexuálnych hormónov (estrogén, progesterón, testosterón).
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • zlepšuje krvný obeh
  • potrebný pre hojenie rán.
  • potrebný pre vylučovanie žalúdočných štiav.
  • môže byť použitý pri liečbe alkoholizmu, fajčenia, samovražedných sklonov, znižuje účinky halucinogénov.
  • pri artritíde a osteoporóze protizápalový účinok
  • Vo vysokých dávkach silný detoxikačný efekt (nepodávať dlhodobo !)

Vitamín B3 sa vyskytuje v dvoch formách:niacín a niacínamid. V rastlinách sa vyskytuje niacín a je známy ako významný rastový faktor.

Príznaky nadbytku: Pri predávkovaní sčervenanie kože, pri dlhodobom predávkovávaní poškodenie pečene. Užívanie niacínu treba starostlivo zvážiť pri týchto chorobách: cukrovka, nízky krvný tlak, krvácanie, glaukóm, dna, choroby pečene, žalúdočné a dvanástnikové vredy. Všetky tieto choroby by mohli megadávky niacínu podávané počas dlhého obdobia zhoršiť.

Príznaky pri nedostatku: Prejavuje sa poruchami spánku, zníženou koncentráciou, melanchóliou, pocitmi strachu, nervozitou až depresiou, zábudlivosťou, zmätenosťou, halucináciami a dokonca až schizofréniou. Pri dlhšom nedostatku niacínu sa objavuje choroba menom pellagra, ktorej príznaky sú: suchá pokožka, zápal jazyka s páchnucim povlakom baktérií, nenormálna činnosť črevnej a nervovej sústavy, zvracanie, zápcha, strata chuti do jedla, choroby kĺbov, únava.

Všeobecne odporúčaná denná dávka: Od 9 do 16 mg pre deti, pre dospelých od 13 do 18 mg, čo je podľa najnovších zistení nedostatočné. Dospelý človek by mal prijímať cca 50 mg denne. Vyššie dávky nikdy neužívať s liekmi na zníženie cholesterolu !

 

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Význam:

  • je to antistresový vitamín.
  • zúčastňuje sa na odstraňovaní jedov a vylučovaní liekov z tela.
  • podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch.
  • podieľa sa na regulovaní látkovej premeny kožných buniek.
  • redukuje pooperačný šok.
  • zvyšuje plodnosť.
  • podporuje dlhovekosť.
  • podiela sa na syntéze hemoglobínu

Kyselina pantoténová je nevyhnutná pri metabolizme sacharidov a tukov. Vytvára sa v rastlinách a jej najväčšie množstvo sa koncentruje v obilí. Termín "pantotén" znamená všadeprítomný (grécky pantheos - zovšadiaľ). Napriek tomuto názvu je nedostatok tohto vitamínu častý, čo spôsobuje mnohé ochorenia. Je pomerne stabilný, ale účinky kyselín (napíklad ocot), prášku do pečiva a tepla spoločne môžu naštartovať rozklad.

Príznaky pri nadbytku: Pri predávkovaní sa môže vyskytnúť hnačka. Pri vyšších dávkach môže dôjsť k alergiám.

Príznaky pri nedostatku: Jedným z prejavov je parestéza - pálenie nôh a svrbenie, má charakter neuromotorickej poruchy. Nedostatok tiež býva príčinou zápalu kĺbov. Ak sa nedostatok zistí, stačí zvýšiť dávky tejto kyseliny a v priebehu 1-2 týždňov sa príčiny artritídy stratia. Ak sa príjem celozrnných produktov, klíčkov, otrúb, žĺtkov, alebo včelej materskej kašičky zvýši, dôjde k ústupu zápalu, ale aj k celkovej zvýšenej vitalite organizmu. Ku kyseline pantoténovej treba dodať, že jej množstvo v potravinách stále klesá. Postihnutí sú najmä starší ľudia. Asi 1/3 všetkých starších ľudí má nedostatok kyseliny pantoténovej v krvi.

Výdatným zdrojom kyseliny pantoténovej sú celozrnné potraviny, pšeničné klíčky, otruby...

Všeobecne odporúčaná denná dávka: Od 6 do 10 mg pre dospelých a 5 mg pre deti, čo sa javí ako nedostatočné. Dospelý človek by mal prijímať cca 30 až 50 mg denne.

 

Vitamín B6 (pyridoxín)

Význam:

  • pomáha uvoľňovať glykogén z pečene.
  • podieľa sa na tvorbe kyseliny žlčovej.
  • spolupodiela sa na metabolizme esenciálnych mastných kyselín.
  • podieľa sa na tvorbe červených krviniek, nukleových kyselín a protilátok.
  • je dôležitý počas tehotenstva a pre rast detí
  • zabraňuje kôrnateniu ciev.
  • predchádza niektorým druhom anémií.
  • vysušuje mastnú pleť, a obmedzuje tvorbu lupín. Zabezpečuje zdravú pleť.

Najdôležitejšiu úlohu má pri transformácii bielkovín. Je potrebný k činnosti nervovej a črevnej sústavy a žalúdku. Znižuje nutkanie na dávenie, krče svalov a tŕpnutie. Má úlohu vo vzniku protirakovinovej imunity.

Príznaky pri prebytku: Strata citu v rukách a nohách, dočasné poškodenie nervov.

Príznaky pri nedostatku: Dochádza k metabolickým poruchám v syntéze bielkovín a tukov, pričom je podráždená pokožka, pozdĺžne ryhy na nechtoch, neschopnosť opáliť sa a precitlivenosť na slnko, zápaly jazyka a popraskanie pier, strnulé končatiny, kŕče u detí, depresie, stres a záchvaty ako pri epilepsii, hypoglykémia, cukrovka, strata chuti do jedla, zvýšený cholesterol, obličkové kamene, reumatizmus, alergie, chudokrvnosť, opuchy, črevné ťažkosti, únava, vyčerpanosť, zvýšená náchylnosť na infekcie.

Hlavnými zdrojmi sú najmä pšeničné otruby, obilniny, avokádo, zemiaky, strukoviny, zelenina...

Všeobecne odporúčaná denná dávka: Pre deti 2-3 mg, pre dospelých 3 mg, pre tehotné ženy 4 mg. Pri vyššej spotrebe bielkovín (napr. u športovcov) sú potrebné vyššie dávky vitamínu B6. Pri liečení závažných chorôb sa dávky zvyšujú na 100 a viac mg denne až do vyliečenia.

 

Vitamín B7 (biotín, vitamín H)

  • zúčastňuje sa na štiepení tukov na nižšie zložky
  • zmierňuje rôzne dermatitídy a ekzémy
  • uvoľňuje svalovú bolesť
  • reguluje hladinu krvného cukru (dôležité pre diabetikov)
  • pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru
  • Podporuje mechanizmus premeny živín na energiu
  • pôsobí antidepresívne

V organizme figuruje hlavne ako zložka enzýmov metabolizmu. Tvorí sa aj v zdravej črevnej flóre. Spolu s ďalšími vitamínmi pomáha pri udržiavaní zdravej pokožky. Zabraňuje šediveniu a vypadávaniu vlasov. Je nazývaný aj "vitamín pre krásu", pretože pomáha udržať zdravú pokožku, vlasy, nechty, a sliznice. Biotín dodáva energiu nervovým bunkám, pomáha telu využívať sacharidy, tuky, aj bielkoviny.

Príznaky pri nadbytku: Nevoľnosť, zvracanie, bolesť v oblasti brucha, bolesť hlavy.

Príznaky pri nedostatku: Červené šupinky na koži, nechutenstvo, strata chuti do jedla, zvracanie, únava, strata vlasov, bolesť svalstva, vysoký cholesterol, anémia, zníženie sexuálnej túžby. pľúcne infekcie, depresie. U detí spomalený rast a vývoj.

Dobrými zdrojmi biotínu sú píniové oriešky, mandle, lieskové a vlašské orechy...a zdravá črevná mikroflóra.

Všeobecne odporúčaná denná dávka: 50 až 150 μg podľa poškodenia čriev a ich schopnosti produkovať biotín. Počas liečenia je možné zvýšiť príjem až na cca 600 μg.

 

Vitamín B8 (cholín)

  • je kľúčovou súčasťou chemickej látky acetylcholín, ktorá má nezastupiteľné miesto v činnosti nervového systému a svalov.
  • Pomáha v regulácii syntézy cholesterolu.
  • zlepšuje pamäťové funkcie, podporuje schopnosť sústredenia a koncentrácie.
  • Upokojuje spánok, obmedzuje podráždenosť, náladovosť, a zlepšuje odolnosť voči stresu.
  • Pomáha zdolať stratu pamäti v staršom veku.
  • V pečeni pomáha v detoxikácii toxických látok a liekov.
  • Má upokojujúci účinok.
  • Napomáha v liečbe Alzheimerovej choroby.

Cholín je jednou z mála látok, ktoré môžu prestupovať tzv. hematoencefalitickú bariéru (krv-mozog) chrániacu mozog pred dôsledkami denných zmien potravinového príjmu. Vniká do mozgových buniek kde z neho vzniká zlúčenina podporujúca pamäťové schopnosti.

Príznaky pri nedostatku: tuková degenerácia pečene, ochorenia obličiek, zlá znášanlivosť tuku, žlčové kamene, vysoká hladina cholesterolu, vysoký tlak.

Zdroje cholínu: Zelená listová zelenina, obilné klíčky, riasa Spirulina, Žihľava, čaj Maté, Baza Čierna, Harmanček Pravý,...

Odporúčaná denná dávka: U mužov a kojacich žien stanovená na 550 mg, u tehotných žien na 450 mg a u ostatných žien na 425 mg.

 

Vitamín B9 (kyselina listová, vitamín Bc, vitamín M)

Význam:

  • Spolu s vitamínom B12 je kyselina listová nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek
  • Liečba chudokrvnosti
  • Je dôležitá pre metabolizmus aminokyselín
  • Významná pre tvorbu DNA a resyntézu RNA
  • Nevyhnutná pre všetky procesy bunkového delenia a rastu
  • Pomáha pri trávení
  • Ovplyvňuje imunitný systém
  • stimuluje trávenie a chuť do jedla
  • potrebný pre normálny vývoj plodu, pomáha pri tvorbe mlieka.

Kyselina listová je vitamín prospievajúci nervovému systému a jej užívanie môže napomôcť k celkovému emocionálnemu zdraviu. Môže prospieť pri stavoch psychického nepokoja a depresie. Zvýšenú pozornosť jeho užívaniu by mali venovať ľudia pod neustálym stresom, ľudia konzumujúci veľké množstvo alkoholu a ženy užívajúce antikoncepciu. V malej miere je syntetizovaná črevnými baktériami. Treba spomenúť, že kyselina listová je zo všetkých vitamínov najviac tepelne labilná. Tepelnou úpravou potravín môže dôjsť až k 90% strate biologickej aktivity tohto vitamínu.

Príznaky prebytku: Sú veľmi vzácne. Môžu sa dostaviť problémy s trávením, celková strata energie, bolesti hlavy, znížená citlivosť kože, svrbenie, vyrážky alebo nespavosť. Vysoké dávky 5000 až 10.000 μg môžu podporiť vznik rakoviny viazanej na hormóny, akou je rakovina prsníkov a prostaty. Vysoké dávky môžu vyvolať u epileptika záchvaty.

Príznaky pri nedostatku: Boľavý sčervenený jazyk, šedivenie vlasov, nepravidelný rast detí, anémia, narušenie vstrebávania živín cez stenu čreva, nespavosť, ťažkosti s pamäťou a dýchaním, paranoja. Dlhodobý nedostatok môže zapríčiniť vznik osteoporózy a rakoviny čriev.

Zdroje: Nachádza sa v brokolici, cibuli, karfiole, keli, póre, špenáte, špargli, jahodách, čerešniach, hrozne, pomarančoch, melóne, arašidách, maku, slnečnici, otrubách, fazuli, cíceri, hrášku, sóji, mungu, droždí, kukurici...

Odporúčaná denná dávka: Uvádza sa od 400 do 800 μg.

 

Vitamín B10 (PABA)

Význam:

  • dôležitá úloha pri využití bielkovín
  • podporuje tvorbu červených krviniek
  • stimuluje funkcie hypofýzy
  • zvyšuje tvorbu inzulínu a estrogénu
  • brzdí proces starnutia
  • chráni pľúca pred škodlivými účinkami ozónu, ktorý sa nachádza v smogu a cigaretovom dyme
  • chráni pred spálením slnečnými lúčmi, odďaľuje stárnutie kože
  • zmierňuje bolesť popálenín, udržuje pokožku zdravú a hladkú
  • pomáha udržovať zdravú črevnú mikroflóru

Naše telo má možnosť si túto látku vytvoriť ale nie vždy v dostatočnom množstve. Preto bol do skupiny vitamínov B zaradený len nedávno. Je dôležitým rastovým faktorom mikroorganizmov. U človeka sa vyskytuje vo väzbe na bielkoviny a je zložkou kyseliny listovej (B9). U starších ľudí podporuje návrat farby u šedivých vlasov na pôvodnú. Pozitívne pôsobí pri ochorení pokožky nazývanej vitiligo (ide o stratu pigmentu na pokožke, tzv. biele fľaky).

Príznaky nedostatku: Ekzémy, vrásky, strata pigmentu, slabosť, podráždenosť, nervozita a depresia, senilita, reumatizmus, zápaly kĺbov, burzitída, zlé trávenie.

Zdroje: obilné zrná a klíčky, ryža, melasa. Tvorí sa aj v zdravom prostredí črevnej mikroflóry.

Odporúčaná denná dávka: 30 až 100 mg.

 

Vitamín B12 (kyanokobalamín)

Význam:

  • má kľúčový význam v biosyntéze nukleových kyselín, tvorbe orgánov a genetických informácií
  • je nutný na tvorbu dopamínu, noradrenalínu, serotonínu
  • nutný na normálnu funkciu ženských pohlavných orgánov, normálny menštruačný cyklus, normálny vývoj plodu, rast detí, pohlavné dozrievanie
  • nutný pre zdravý nervový systém a duševné zdravie
  • chráni pred sklerózou multiplex a Alzheimerovou chorobou
  • potrebný na tvorbu karnitínu a červených krviniek
  • osobitný význam má pre ženy v období menopauzy
  • nevyhnutný pri tvorbe DNA
  • zabezpečuje transport kyseliny listovej (vit.B9) do buniek
  • podporuje príjem jódu v štítnej žľaze

Pretože rastliny obsahujú tento vitamín len vo veľmi malom množstve, aj to len v obmedzenom počte druhov, býva tento vitamín jedným z problémov plnohodnotnej vegánskej výživy. Časť vitamínu B12 vytvárajú probiotické baktérie v našich črevách, ale množstvo takto vyrobeného vitamínu je nedostatočné a je nutné privádzať ho do tela vhodnou stravou. Pre vstrebanie B12 je potrebné mať dobre fungujúci žalúdok a tenké črevo. Je tepelne nestály, teplom sa ničí.

Príznaky pri prebytku: nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky. Jeho toxicita zatiaľ nebola preukázaná, no uvádza sa, že sa môžu objaviť problémy s pokožkou pri nadmernom užívaní injekčnou formou.

Príznaky nedostatku: Chudokrvnosť, ktorej príznakmi sú biele pery, ďalej pálenie jazyka, žltkasté sliznice, poškodenie sliznice žalúdka. K ďalším príznakom nedostatku patria nenormálna chôdza, nižší vzrast, chronická únava, zápcha, závraty, ospalosť, zväčšenie pečene, očné opuchy, halucinácie, podráždenosť, dýchacie ťažkosti, náladovosť, degeneratívne zmeny chrbtice a zvýšenie hladiny látok v krvi, ktoré sú pre mozog vo veľkých koncentráciách toxické.

Zdroje: Kyslá kapusta, droždie a všetky produkty, v ktorých prebieha kvasný proces, morské riasy, rybie produkty, najlepším zdrojom je riasa spirulina.

Odporúčaná denná dávka: 3 až 24 μg pre obe pohlavia, u závažných ochorení 200 až 500 μg.

 

Vitamín B13 (ang. kyselina orotová, u nás kys.lipoová)

Význam:

  • Podporuje antioxidačné účinky vitamínov C, E a koenzýmu Q10
  • má schopnosť regenerovať ostatné antioxidanty
  • zvyšuje účinok inzulínu
  • ako antioxidant chelatuje ióny prechodných prvkov, napríklad Mn, Cu, Zn, Pb a Cd
  • spolupôsobí s vitamínmi B1, B2, B3 a B5 pri premene bielkovín, tukov a cukrov na energiu
  • pôsobí ako detoxikačná látka pre niektoré škodliviny vnikajúce do tela
  • znižuje a stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • dôležitá pre správne fungovanie nervového systému
  • nevyhnutná pre správnu funkciu srdca, mozgu, očí, pečene, krvotvorbu a ukladanie genetických informácií
  • zvyšuje imunitu

Kyselina lipoová bola najskôr považovaná za vitamín, neskôr bola identifikovaná ako nasýtená mastná kyselina. Je významná pri liečení cukrovky a ochraňuje pred zmenami vyvolanými diabetom. Preto sa používa pri liečení diabetickej neuropatie, pri ochrane pred tvorbou kataraktu, ku ktorému dochádza pri vystavení očných šošoviek vysokému obsahu glukózy. Kyselina lipoová dokáže nahradiť vitamín C, ktorý je u diabetikov v nedostatku. Má kladný účinok na celý rad iných chorôb, medzi najvýznamnejšie patrí : lečenie ľudí HIV pozitívnych, liečenie ľudí s neurodegeneratívnymi chorobami, sklerózy multiplex, detí zasiahnutých radiáciou v Černobyle, ľudí trpiacich chorobami zavinenými cigaretovým dymom, pri liečení otráv ortuťou, kadmiom, ale aj jedom muchotrávky zelenej amanitínom, ale aj pri otrave chloridom uhličitým. Možno ňou liečiť mnoho druhov pečeňových chorôb, akými sú hepatitída a cirhóza pečene. Okrem toho kyselina lipoová podporuje funkcie enzýmov ovplyvňujúcich premenu potravy na energiu. Podporuje látkovú výmenu a zlepšuje citlivosť vzniknutú poškodením nervov. Je tiež rastovým faktorom pre baktérie a prvoky. Ničí ju denné svetlo.

Príznaky pri prebytku: Niesu známe.

Príznaky pri nedostatku: Môže dôjsť k poškodeniu nervovej sústavy, srdca, mozgu, pečene, ďalej únava, slabosť, porucha vnímania, zadržovanie vody v organizme,

Zdroje: Koreňová zelenina, surové čerstvé potraviny.

Doporučená denná dávka: 100 až 200 mg. Pri liečení najmenej 600 mg.

 

Vitamín B15 (kyselina pangamová)

Význam:

  • podporuje srdcovú činnosť
  • predlžuje životnosť buniek, odďaľuje starnutie
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje vylučovanie jedovatých látok z tela
  • chráni pečeň pred cirhózou
  • zvyšuje celkovú odolnosť organizmu
  • potlačuje túžbu po alkohole a zmierňuje opitosť
  • má adaptogénne účinky pri strese
  • podporuje vylučovanie toxínov z tela

Kyselina pangamová aktivuje tkanivové dýchanie, šetrí kyslík, najmä v tiesňových situáciách, akými sú znížený tlak, poruchy dýchania mozgu a v myokarde, mimoriadna svalová námaha. Medzi kladné účinky tiež patrí, že zvyšuje obsah glykogénu v pečeni a svaloch. Ako lipotropná látka tiež bráni ukladaniu tukov v pečeni. Podobne ako vitamíny A ,C a E má antioxidačné účinky, pomáha predchádzať tvorbe peroxidov, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia. Je populárny tiež pre jeho kladné pôsobenie na fyzickú zdatnosť,zlepšenie činnosti srdca a celého organizmu. Je citlivá na svetlo.

Príznaky pri prebytku: Niesu známe žiadne negatívne príznaky.

Príznaky pri nedostatku: znížené okysličovanie buniek vedúce k únave a slabej fyzickej kondícii, predčasné starnutie, srdcové choroby, nervové poruchy, a poruchy endokrinných žliaz.

Zdroje: celozrnná ryža, celozrnné obilie, otruby, cícer, tekvicové a sezamové semená...

Odporučená denná dávka: 50 až 150 mg

 

Vitamín B17 (amygdalín, laetryl)

Význam:

  • liečba rakoviny

Ako funguje vitamín B17
Molekula vitamínu B17 je tvorená dvoma molekulami glukózy, jednou molekulou kyanidu a jednou molekulou benzaldehydu. Molekuly kyanidu a benzaldehydu pôsobia bežne ako veľmi prudké jedy, no v zlúčení vo Vitamíne B17 sú neškodné. Rakovinové bunky ako svoj primárny zdroj energie využívajú práve glukózu. Obsahujú enzým beta-glukozidázu, ktorého pôsobením uvoľnia z amygdalínu glukózu, ale zároveň aj molekuly kyanidu a benzaldehydu. To účinne usmrtí rakovinovú bunku. Zdravé bunky enzým beta-glukozidázu neobsahujú (prípadne len veľmi malé množstvá), no naopak obsahujú enzým rhodenázu, ktorý premení vitamín na neškodnú substanciu. Podávaním amygdalínu pôsobíme cielene len proti rakovinovým bunkám.

Príznaky pri prebytku: Niesu známe. Ak počas dodržovania programu zaznamenáte akýkoľvek negatívny účinok, znížte dávkovanie, alebo zjedzte denne 2 - 3 pomaranče, alebo iné citrusy.

Príznaky pri nedostatku: únava, riziko rakoviny.

Zdroje: kôstky marhúľ, broskýň, mandlí, sliviek, jabĺk. Práve amygdalín im dáva horkú chuť. V malom množstve sa nachádza v otrubách, pohánke, atď...

Odporúčaná denná dávka: Pre zdravého človeka 100 - 200 mg. Pre človeka liečiaceho sa na rakovinu 1000 - 2000 mg. (jedna horká marhuľová kôstka obsahuje cca 30 mg vitamínu B17)